Vaissi Oy

Vaissin tehtaalla Haapamäellä valmistuu vuosittain 12 miljoonaa mehevän makeaa kaalikäärylettä. Koneellisesti tuetun, osaksi käsityönä syntyvän kaalikääryleen tärkein ja tarkin työvaihe on lehden kypsentäminen, sillä kääryleen käärittävyys on siitä kiinni.

Vaissi on tähän saakka rakentanut pakastustunnelinsa itse. Kuluneen vuoden kesällä pakastuskapasiteettia piti lisätä tuotelisäysten takia kiireisellä aikataululla. Nopea apu tarpeeseen löytyi Kometokselta.

Pakastustunneli FF-5000 on täyttänyt tehtävänsä erinomaisesti.

– Kometos oli toimijana ennalta tuttu messuilta. Lehtijutun perusteella sain lisätietoa ja samaan aikaan sattui oma tarve pakastuskapasiteetin lisäykseen. Tämä johti hankintaan, Juho Vaissi kertoo.

Vaissin kasvis- ja lihakääryletehdas Haapamäellä on Pohjoismaiden suurin. Perinteisen lihatäytteisen kääryleen rinnalle tehdas on tuonut ruokatrendejä seuraten härkäpapu- ja kauratäytteisiä kääryleitä. Tehdas valmistaa kasvis- ja lihakaalikääryleitä elintarviketeollisuudelle tuoreena ja pakastettuna useilla eri reseptillä. Lisäksi Vaissi tekee lihamureketta ja kaalilaatikkoa sekä tuottaa esikeitettyä ja pakastettua kaalinlehteä ja -massaa omiin tarpeisiin ja muille elintarvikealan toimijoille.

Kääryleen työvaiheet

Vaissin lehtitehtaalla käsitellään vuodessa 2,3 miljoonaa kiloa kaalia. Kaali kylvetään huhti-toukokuun vaihteessa taimialustoihin, missä ne kasvavat kuukauden ennen siirtoa peltoon.

Lehtitehtaalla tuore kaali lajitellaan, esikypsennetään ja leikataan koneellisesti tarvittavaan kokoon. Sitten lehdet pakastetaan 10 kilon harkkoihin. Kääryletehtaalla, missä yhden päivän aikana syntyy 50 000 kaalikäärylettä, valmistetaan massat, sulatetaan lehdet ja kääritään kääryleet lähtövalmiiksi.

– Käärintä on konekannasta huolimatta edelleen käsityötä, ja vie aikaa 4-5- sekuntia per kääryle, kertoo Vaissi.

Kilpailuvalttina lehden kypsennys

Kotitekoisen ja teollisesti valmistettavan kaalikääryleen suurin ero on lehden kypsennyksessä. Kotikeittiössä lehti keitetään vedessä. Vaissilla se höyrytetään silkinpehmeäksi ja kauniisti kääriytyväksi – ilman pistävää hajua.

Huono kypsennys hidastaa lehden käärimistä. Kaalin tehokas ja hyvälaatuinen kypsennys onkin Vaissin kilpailuvaltti ulkomaantuontia vastaan. Toinen Vaissin salaisuus on valita ominaisuuksiltaan ja maultaan tuotteisiinsa parhaiten sopivat kaalilajikkeet.

– Keräkaalissa on lähes tuhat eri lajiketta, jotka eroavat paljonkin toisistaan, tietää Juho Vaissi.

Suurin osa Vaissin kaalikääryleistä nautitaan suomalaisissa ruokapöydissä. Käärylevientiä on Ruotsiin, Saksaan ja Viroon menee kaalinlehteä.

Tutustu Finncold -tuoteryhmään tästä!