Meatgard Oy

Kometoksen toimittama, täysin varusteltu modulaarinen teurastamo ja lihanleikkaamo Meatgard Oy:lle lnkooseen valmistui elokuussa 2018. Kun kaikki työvaiheet karjan vastaanotosta valmiiden lihatuotteiden raakakypsyttämiseen tapahtuu laitoksen tiloissa, tehostuu koko lihanjalostusketjun toiminta.

Uudellamaalla ja Turun seudulla on pitkät perinteet maataloudessa ja karjankasvatuksessa. Alueen lihantuottajien alulle laittamaa Meatgardin teurastamohanketta edelsi monivuotinen selvitystyö, jossa selvitettiin perusteellisesti kustannuslaskelmat ja erilaiset rakennusratkaisut. Vertailun pohjalta Kometoksen moduuliratkaisu oli Meatgardille paras vaihtoehto.

– Kometoksella on referenssit ja ammattitaito kunnossa ja toimituksen laajuus säästi meiltä paljon omaa työtä, Meatgardin toimitusjohtaja Raija Rehnberg kertoo.

1,5 miljoonan kokonaishanke

Yhdeksän moduulin kokonaisuus SINA-NL7/1.9 sisälsi kaikki teurastuksen ja lihanleikkuun koneet ja laitteet sekä siihen tarvittavan tekniikan: kylmävarastotilat, sivutuotetilat sekä henkilökunnan sosiaalitilat ja toimiston. Hankkeen kokonaisinvestointi on noin 1,5 miljoonaa euroa. Laitos työllistää neljästä kuuteen henkilöä.

Kometoksen toimitus sisälsi moduulien ja rakennesuunnittelun lisäksi LVI:n, kylmätekniikan ja sähköt, prosessilaitteiden valinnan ja valmistuksen sekä paikan päällä tehtävän asennuksen, laitteistojen koekäytön ja valmistusprosessin koulutuksen.

Autokuljetuksena asennuspaikalle

Erikokoisista moduuleista koostuva teurastamokokonaisuus varusteltiin viimeistelyä vaille valmiiksi Kauhajoen tehtaalla, josta se siirrettiin autokuljetuksena asennuspaikalle valmiin perustuksen päälle.

–  Reilun kuukauden asennusaika kohteessa piti sisällään moduulien yhdistämisen, loppuasennuksen ja käyttöönoton. Perustuksista ja piha-alueista huolehti tilaaja, kertoo Kometoksen myyntipäällikkö Pekka Paloniemi.

Monipuoliset mahdollisuudet

Lokakuussa 2018 toimintansa aloittaneen laitoksen kokonaispinta-ala on 510 m².  Teurastuskapasiteetti on noin 2 000 eläinyksikköä vuodessa.

Naudalle ja lampaalle on omat tuotantolinjansa ja näiden lisäksi laitoksessa käsitellään sikaa ja riistaa. Laitoksen tiloissa tapahtuu kaikki työvaiheet karjan vastaanotosta valmiiden lihatuotteiden raakakypsyttämiseen ja pakkaamiseen.

– Tämä tehostaa koko lihanjalostusketjun toimintaa tuottajalta kuluttajille saakka - lihan matka lautaselle lyhenee, toteaa Raija.

Tutustu Finmodules -tuoteryhmään tästä!