Kometos har levererat fyra tvätthallar till Neste i huvudstadsregionen

Samarbetet med Neste, som började som ett pilotprojekt, har redan resulterat i fyra Kometos biltvätthallar i huvudstadsregionen.

Nestes stationsnät består av nästan 800 Express- och servicestationer runt om i Finland. Servicestationernas verksamhet sköts av lokala köpmän och företagare, och en del av dem bedriver även biltvättsverksamhet.

Neste har endast obemannade stationer i egen regi i Finland. Automatiseringen av tjänster återspeglas också i Nestes affärsenhet, Marketing & Services strategi.

– Det är naturligt att utöka biltvättverksamheten på de befintliga stationer som vi driver själva. Vid sidan av ett obemannat tankningsområde och bränsleförsäljning passar en obemannad biltvätt, säger Petteri Kämpjärvi som är ansvarig för Nestes biltvättverksamhet i Finland.

Det började med ett pilotprojekt

Samarbetet inleddes 2019, då Kometos tillverkade en tvätthall åt Neste i Karakallio, Esbo.

– Både Kometos referensobjekt och pilotprojektet i Karakallio gav en positiv bild av företaget och samarbetet fortsatte. Produkten är bra och Kometos kan erbjuda leveranser av hallar till ett konkurrenskraftigt pris, säger Rami Pohtila, som är ansvarig för byggandet av Nestes tvätthallar.

En robust tvätthallskonstruktion med lång livslängd

Det sandwich-element som Kometos använder utvecklades ursprungligen för användning inom livsmedelsteknik. Enligt Raimo Niemi, vd för Kometos, är förhållandena i tvätthallar för bilar av samma typ som inom livsmedelsindustrin.

- Hög luftfuktighet och stora temperaturskillnader ute och inne belastar konstruktionen. Den kondens- och vattentåliga vägg- och takkonstruktionen samt rostfria stålkonstruktionen som Kometos utvecklat resulterar i en robust och långvarig integrerad modulstruktur för tvätthallarna, lovar Niemi. 

Hög prefabriceringsgrad av Kometos

Kometos biltvättkoncept består av en till tre tvättmoduler samt ett tekniskt utrymme.

Kärnan i biltvätt FMA-Standard 14, som tvättar 6 bilar per timme, är det obemannade tvätthallskomplexet, som kombinerar säkerhet, bra tvättresultat och tillgänglighet, samt program som varierar enligt årstid. Utrustningen fungerar självständigt och materialvalet minimerar underhålls- och servicebehovet. 

Tillverkning, utrustning samt testkörning av processlinjer utförs vid Kometos fabrik i Kauhajoki.

– Vi ansvarade själva för grunden och produkterna var klara att monteras och tas i bruk när de anlände. Totalt tog tvätthallsleveransen inklusive arbetet med grunden tre månader, berättar Pohtila.

Neste har inte gjort några förändringar beträffande hallarnas tekniska lösningar. Hallarnas exteriör är anpassad efter Nestes varumärke.

Pålitlig, högklassig och leveranssäker

Enligt Pohtila och Kämpjärvi håller Kometos material hög kvalitet och designlösningarna är väl genomtänkta.

– Man ser det i allt de gör, att Kometos har lång erfarenhet av hall-leveranser, säger Kämpjärvi.

– Hallarna levererades exakt enligt överenskommen tidtabell och därför gick samordningen av arbetet smidigt, fortsätter Pohtila.

Väl fungerande och långvarigt samarbete är av stor betydelse för Neste. 

– Framtiden är ännu öppen, men Kometos är ett utmärkt alternativ även för kommande års tvätthallsleveranser, säger Kämpjärvi.

 

Lära mer om Finmodules FMA -produktgruppen här!