31 / 01 / 22

Kometos har levererat fyra tvätthallar till Neste i huvudstadsregionen

  • Referenser
  • Finmodules - biltvätt

Samarbetet med Neste, som började som ett pilotprojekt, har redan resulterat i fyra Kometos biltvätthallar i huvudstadsregionen.

Nestes stationsnät består av nästan 800 Express- och servicestationer runt om i Finland. Servicestationernas verksamhet sköts av lokala köpmän och företagare, och en del av dem bedriver även biltvättsverksamhet.

Neste har endast obemannade stationer i egen regi i Finland. Automatiseringen av tjänster återspeglas också i Nestes affärsenhet, Marketing & Services strategi.

– Det är naturligt att utöka biltvättverksamheten på de befintliga stationer som vi driver själva. Vid sidan av ett obemannat tankningsområde och bränsleförsäljning passar en obemannad biltvätt, säger Petteri Kämpjärvi som är ansvarig för Nestes biltvättverksamhet i Finland.

Det började med ett pilotprojekt

Samarbetet inleddes 2019, då Kometos tillverkade en tvätthall åt Neste i Karakallio, Esbo.

– Både Kometos referensobjekt och pilotprojektet i Karakallio gav en positiv bild av företaget och samarbetet fortsatte. Produkten är bra och Kometos kan erbjuda leveranser av hallar till ett konkurrenskraftigt pris, säger Rami Pohtila, som är ansvarig för byggandet av Nestes tvätthallar.

En robust tvätthallskonstruktion med lång livslängd

Det sandwich-element som Kometos använder utvecklades ursprungligen för användning inom livsmedelsteknik. Enligt Raimo Niemi, vd för Kometos, är förhållandena i tvätthallar för bilar av samma typ som inom livsmedelsindustrin.

- Hög luftfuktighet och stora temperaturskillnader ute och inne belastar konstruktionen. Den kondens- och vattentåliga vägg- och takkonstruktionen samt rostfria stålkonstruktionen som Kometos utvecklat resulterar i en robust och långvarig integrerad modulstruktur för tvätthallarna, lovar Niemi. 

Hög prefabriceringsgrad av Kometos

Kometos biltvättkoncept består av en till tre tvättmoduler samt ett tekniskt utrymme.

Kärnan i biltvätt FMA-Standard 14, som tvättar 6 bilar per timme, är det obemannade tvätthallskomplexet, som kombinerar säkerhet, bra tvättresultat och tillgänglighet, samt program som varierar enligt årstid. Utrustningen fungerar självständigt och materialvalet minimerar underhålls- och servicebehovet. 

Tillverkning, utrustning samt testkörning av processlinjer utförs vid Kometos fabrik i Kauhajoki.

– Vi ansvarade själva för grunden och produkterna var klara att monteras och tas i bruk när de anlände. Totalt tog tvätthallsleveransen inklusive arbetet med grunden tre månader, berättar Pohtila.

Neste har inte gjort några förändringar beträffande hallarnas tekniska lösningar. Hallarnas exteriör är anpassad efter Nestes varumärke.

Pålitlig, högklassig och leveranssäker

Enligt Pohtila och Kämpjärvi håller Kometos material hög kvalitet och designlösningarna är väl genomtänkta.

– Man ser det i allt de gör, att Kometos har lång erfarenhet av hall-leveranser, säger Kämpjärvi.

– Hallarna levererades exakt enligt överenskommen tidtabell och därför gick samordningen av arbetet smidigt, fortsätter Pohtila.

Väl fungerande och långvarigt samarbete är av stor betydelse för Neste. 

– Framtiden är ännu öppen, men Kometos är ett utmärkt alternativ även för kommande års tvätthallsleveranser, säger Kämpjärvi.

 

Lära mer om Finmodules FMA -produktgruppen här!

19 / 05 / 21

Tvättgatans livslängd, flyttbarhet samt miljövänlighet viktiga egenskaper

  • Nyheter
  • Finmodules - biltvätt

Kometos och svenska Volvo Bil har ingått ett avtal om leverans av en tvättgata till Göteborg. Kometos tvättgatans livslängd och flyttbarhet var för Volvo Bil avgörande egenskaper vid val av leverantör. Tvättgatan utrustas med branschens nyaste teknik, det vill säga dubbla transportband, som gör användningen mycket användarvänlig, även när det gäller elbilar.

- Utöver tvättgatans långa livslängd är dess ventilations- och torkningsapparatur miljövänlig. Vid uppvärmningen av tvättgatan drar den nytta av värmen som uppstår i och med lufttorkningsprocessen. Även vattenåtervinningsapparatur är en del av tvättgatans system, berättar Kometos försäljningschef Risto Salo.

Enligt Volvo Bil kommer tvättgatan att tvätta över 100 000 bilar om året. Tvättgatan blir klar i november 2021.

10 / 04 / 21

En affärskedja i Egentliga Finland expandera inom ett nytt affärsområde

  • Nyheter
  • Finmodules - biltvätt

Kometos bygger en ABC Carwash-biltvätt i Ulvila för kunden Satakunnan Osuuskauppa. Biltvätten kommer att stå tillsammans med en S-market, ABC-bensinstation och en Hesburger Drive-in restaurang hösten 2021.

- ABC Carwash som ska byggas är den första biltvätten i den aktuella affärskedjan. Vi har fått flera önskemål om att utöka våra tjänster och erbjuda även biltvätt. I anslutning till ABC-bensinstationen och den nya ABC Carwash byggs även en restaurang med Drive-in berättar affärsområdeschefen Pekka Kakko.

Biltvätten som öppnas i Ulvila följer det välkända produktformatet av Kometos; vi bygger vår biltvättmodul ovanpå en stålkonstruerad RST-ram. Vi integrerar också tvättmaskinens skenor och golvgaller samt vägg- och takelement i ramen, vilket gör både underhållet och rengöringen enkel, säger försäljningschefen Risto Salo.

Bild: FMA-standard 14 biltvätt, som levererats tidigare till en kund i Finland. 

15 / 10 / 20

Utökad biltvättstyrka till västkusten i Finland

  • Nyheter
  • Finmodules - biltvätt

Kometos har ingått ett avtal om att leverera en ny biltvätt till Raumo. De första bilarna kommer att kunna köra in i tvätten i början av 2021.

Kometos har över tjugo års erfarenhet av att bygga modulära biltvättar, och företaget har varit en del av utvecklingen som lett till att Finlands genomsnittliga biltvättvolym nästan fördubblats de senaste åren. Tidigare var det genomsnittliga antalet tvättar per år 3,6 / bil, för närvarande är denna siffra cirka 6 tvättar / bil.

ABC Prisma Linnainmaa Tammerfors, FMA-biltvättgatan (år 2019)

09 / 06 / 20

Utökad biltvättvolym till Helsingfors, Finland

  • Nyheter
  • Finmodules - biltvätt

I går lastades modulerna för tvättgatan och tre (3) självserveringhallar som ska installeras i Gräsviken på vår fabrik i Kauhajoki. I går kväll lyftes modulerna på plats och installationen kan börja.

« Previous 5