PERHEYRITYKSEN PITKÄ JA LEVEÄ SEIKKAILU

Kometoksen tarina on kulkenut Kauhajoelta Siperiaan, Afrikasta Alaskaan ja ongelmista oivalluksiin.

Kometos Perhe

Kometoksen toimitusjohtaja Raimo Niemi on pohtinut paljon elämän leveyttä.
- Haluan kiikkustuolissa miettiä, että tuli elettyä muutakin kuin pituutta, hän sanoo.
Saman filosofian Niemen pariskunta on lanseerannut myös liiketoimintaansa. He kertovat, että Kometos on seikkaileva yritys. Se on yritys, joka uskaltaa kokeilla, oppia virheistään, onnistua ja kasvaa.

Seikkailua ylä- ja alamäkineen on kestänyt jo neljännesvuosisadan.

Kirsi ja Raimo Niemi perustivat Kometoksen vuonna 1991 eli keskellä historiamme vaikeinta talouskriisiä. Lama ei suinkaan ollut säästellyt Niemiä, mutta filosofiansa mukaisesti he päättivät oppia virheistään.
- Peili on tehty muutakin kuin parranajoa varten, muita syyttelemällä saa vain jatkaa rypemistä, Raimo Niemi kuvailee värikkäällä ja humoristisella tavallaan.

TARINAN TÄRKEIN PALIKKA

Idea moduulirakenteisesta elintarvikelaitoksesta syntyi 90-luvun taitteessa, kun kenttäteurastus kiellettiin Suomessa. Samana vuonna talvi oli leuto ja porojen ruhot mädäntyivät kenttäteurastamoihin. Kometos kehitti mobiiliyksikön, jossa teurastus, lihan käsittely ja kuljetus hoituisivat samojen seinien sisällä, pyörien päällä. Paliskunnat innostuivat ideasta, mutta valtio heitti kapuloita rattaisiin tukemalla kiinteitä laitoksia huomattavasti enemmän kuin liikkuvia. Niemien oli keksittävä ratkaisu ja niin Raimo alkoi miettiä kotikuntansa Kauhajoen viipaletaloja.
- Miksei elintarvikelaitoksia voisi tehdä samalla moduuli-idealla? hän muistelee ahaa-elämystään.

Raimo Niemi oli jo aiemmin tutustunut saksalaiseen sandwich-elementtiin, jota hän oli kehittänyt suomalaisen kuljetuslogistiikan tarpeisiin. Niemet jatkojalostivat tuotetta elintarvikealan vaatimuksia silmällä pitäen ja lopputuloksena oli edelleen käytössä oleva ST-elementti.

Tämän yhtälön myötä syntyi Kometoksen ensimmäinen markkinajohtajatuote, moduulielintarvikelaitos. Ensimmäisen merkittävän poroteurastamokauppansa Niemet tekivät Venäjälle vuonna 1992 ja tänä päivänä yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu 45 erilaista moduuliajatteluun perustuvaa tuotetta.

Mobiiliteurastamoja eli siirrettäviä teurastamo- ja lihankäsittelylaitoksia on sittemmin toimitettu ympäri maapalloa, muun muassa Ruotsiin ja Alaskaan yhtä lailla kuin Viroon ja Kazakstaniin.

MAAILMA TÄYNNÄ KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

Kometos ratkaisee olemassa olevia ongelmia, koskivatpa ne elintarvikealaa yleisesti tai jotain asiakasta erityisesti. Yrityksen toinen päätuote, sulatusjärjestelmä, sai alkunsa pakastetuista joulukinkusta. Raimo Niemen tuttava työskenteli lihatehtaassa ja kaipasi ratkaisua siihen, etteivät kinkun suolanesteet valahda jo kaupassa asiakkaan kassiin. Vastaus löytyi luonnosta: pelkkä aurinko ei sulata lumia, mutta paiste yhdistettynä tuuleen hävittää talven jäljet hetkessä. Näiden elementtien hallittu ja kontrolloitu käyttö säästää usean prosentin lihan painosta ja takaa sen laadun.
- Pitää elää silmät tapilla ja korvat höröllä, siteeraa Raimo kauhajokelaislähtöiseltä kapellimestari Jorma Panulalta lukemaansa elämänviisautta. Innovaatiot eivät synny työpöydän äärellä, vaan maailmalla kulkiessa ja ihmetellessä.

Menneitä muistellessakin Niemen pariskunnan katse tähyää kohti tulevaisuutta. He haluavat säilyttää lapsenmielisen uteliaisuutensa; hullutella, kokeilla ja selättää haasteita. Se on mahdollista, koska koko henkilökunnan asenne on sama.
- Olemme todella tyytyväisiä koko yrityksen väkeen. On tärkeää, että työntekijät kokevat tämän omaksi jutukseen. Kometos on perheyritys ja perheeksi lasketaan jokainen tiimin jäsen. Tätä tehdään yhdessä, sanovat Kirsi ja Raimo toisiaan säestäen.